Det friska företaget!

Arbetsmiljö. Psykisk ohälsa, framförallt arbetsrelaterad stress ökar utan någon ände, trots insikter och kunskap uteblir handlingarna som ger reell effekt. Det kommunala bostadsbolaget Mimer går emot stormen och har framgångsrikt lyckats halvera sin sjukfrånvaro på bara ett år.

Jenna Johansson, kundvärd & HR Chef Wivecka Ljungh

När klyschor blir verklighet
Att företag har värdeord och ibland väldigt allmänna värderingar har blivit allt vanligare. Men hur undviker man fällan, ytterligare ett ord som ser fint ut men som inte betyder något i realiteten?

Mimer arbetar utifrån devisen ONE – Omtanke, Nytänkande och Engagemang. Värdeord som är vanligt förekommande slår tankarna om till direkt. Det som skiljer Mimer från många andra företag är att dem inte sätter plåster på såren utan tar reda på orsaken till sårets uppkomst och botar.

Det tydligaste kvittot på hur Mimer lever sina värderingar är att företaget under de senaste fem åren har haft hundraprocentigt deltagande i den årliga medarbetarundersökningen. Ett engagemang få företag kan mäta sig med. Hur lyckas Mimer med det när HR på många andra företag får agera polisiär insats för att få ökat deltagande? Svaret är enkelt, det handlar inte om hur man genomför medarbetarundersökningar – utan om vad man gör med resultatet som påverkar deltagandet. Det är när företag agerar som medarbetare levererar. Viktigt att inte blanda ihop.

Vid uteblivna förbättringsinsatser av arbetsgivaren blir deltagandet i medarbetarundersökningar sett ut medarbetares perspektiv lite som att, behandla en kund illa men förvänta sig att kunden kvarstår.

– I anslutning till medarbetarundersökningen såg vi ett behov av att genomföra hälsoprofiler för att se vilka medarbetare som är riskzonen för sjukskrivning. Resultaten som framkom säkerställde att vi kunde sätta in rätt insatser i rätt tid och därmed lyckades vi halvera sjukfrånvaron på bara ett år, säger HR-chef Wivecka Ljungh.

Löprunda ger extra semester
Att hjärna mår bra av motion visar det flesta undersökningar. Mimer har inte bara förlikat sig med det faktumet. De fortsätter leva sina värderingar genom nytänkande, samtidigt som de bygger förtroendekapital mot medarbetarna genom att inte bara uppmuntra till motion, utan samtidigt erbjuda extra semester för de som motionerar.

Medarbetare kan få uppemot en veckas extra semester i kompensation per år för att motionera. Engagemanget stannar dock inte där. Mimer underlättar samtidigt möjligheten till inkasserande av dessa extra semesterdagar genom att erbjuda fria klippkort på träningsanläggningar och gemensamma kostnadsfria träningspass varje fredag till alla anställda.

– Även ur miljöaspekt är initiativet extra semester vid motion positivt. Det innebär att många blir motiverade att istället för att ta bilen eller bussen till jobbet nu väljer att cykla eller ta en rask promenad, vilket är bra både för människan och samhället, säger Jenna Johansson, kundvärd på Mimer.

Ledarskap en synonym till hälsa
Att kontrollkulturen håller på att försvinna är ingen hemlighet. Företag som vill lyckas måste bygga upp förtroendekapital där de litar på sina anställda och dess intentioner – och tvärtom.

Förtroendebrist hos medarbetare försvårar det förebyggande hälsoarbetet. För att överhuvudtaget kunna arbeta förebyggande krävs det att företagen vet, för att veta måste man mäta, utan medarbetares deltagande finns ingenting att mäta. Förtroende för ledarna är den avgörande faktorn vid medarbetarnas deltagarengagemang. Mimers ledarskapsindex mäter 96 % i nöjdhet och förtroende hos medarbetare vilket får Sveriges utklassning i 8-0 segern mot Luxemburg att framstå som ett nederlag.

Vad är då ingredienserna till Mimers framgång?

 • De tror på självledarskap vilket innebär att besluten flyttas närmare medarbetarna.

 • De har en företagsledning med jämn könsfördelning 50/50 vilket ger dimensioner i ledningsbesluten.

 • De begränsar antalet direktrapporterade per ledare för att ge ledare utrymme att vara ledare.

 • De inser värdet i att investera i medarbetarnas hälsa och gör efterforskningar för att säkerställa var pengarna ger mest nytta.

Det finns ingen genväg till långsiktigt hälsoarbete, det gäller för företagsledningen att ha uthållighet likt en maratonlöpare i de initiativ man identifierar. Friska arbetsplatser växlar om i tankesättet och fokuserar på friskfaktorer istället för riskfaktorer. Man bygger engagemang hos medarbetare genom att odla styrkor och leva värderingar istället för att prata styrkor och presentera värderingar.

Maria Ergül
 

Maria Ergül
Maria Ergül
Maria är en debattör som inte räds för att sticka ut hakan. Hon har jobbat med HR inom globala industrier sedan 2009. Med en bakgrund inom idrotten anammar Maria ofta idrottens metodik i sitt arbetssätt. Hon har stort intresse för ledarskap- och organisationsfrågor och ser hållbar utveckling som nyckeln till framgång. I sin roll som HR Manager bidrog Maria till att Bombardier år 2015 utsågs till Årets innovatör inom Employer Branding.

2 Responses to “Det friska företaget!

 • Johanna Bergman
  2 years ago

  Hej Maria!

  Vad intressant läsning…. Det låter som ett företag som vågar tänka nytt och på så sätt engagerar sin personal.

  Hoppas att du fortsätter att hitta spännande reportage. Ser framemot att läsa mer =)

  • Maria Ergül
   Maria Ergül
   2 years ago

   Visst är det kul att läsa om företag som hittat ett sätt för dem att hantera sjukfrånvaron!

   Tack och ha en fortsatt fin vecka 🙂

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *